Wełna parzona, kontra wełna gotowana – a więc, owca skóra owczej skórze nie jednakowy Część 1

Szukasz idealnego materiału – miękkiego, ciepłego i niezwykle miłego w muśnięciu? Zwróć spojrzenie na owczą skórę! W części początkowej felietonu zapoznamy się bliżej owczą skórę parzoną

Czółenka Clarks, kolekcja stylizowana na lata 50

Autor: Clarks
Źródło: Clarks

Wełna parzona to nic odmiennego jak wełna poddana przeróbce temperaturowej. Zazwyczaj przeznaczona bywa na linię mody damską, na takie rzeczy jak: płaszczyki, kurteczki, peleryny, poncho. Jest to doskonały tkanina na porę jesienno-zimowy, jako tak zwana „przejściówka”. Jest możliwość ją również stosować, jako materiał do sukienek, spódnic, tunik, żakietów, oraz garsonek na zimniejsze dzionki, co robi z niej materiał bardzo wspaniałego gatunku (). Najważniejszymi jej cechami są: bycie miękkim, umiejętność prostego aranżowania się i fakt, iż łagodnie się naddaje – dzięki tej rzeczy ostatniemu lepiej dopasowuje się do ciałka, ale należy zapamiętać, o słówku „lekko”, gdyż tak naprawdę materiał tego typu bywa dosyć zagęszczony.

Pragniemy Cię zachęcić do kolejnej strony, gdzie oczekuje na Ciebie masę fachowych wiadomości. Nie zwlekaj i po prostu naciśnij odnośnik (https://knesspolska.pl/uslugi/dachowe-elektrownie-sloneczne/).

Powstało dużo kolorów oraz typów „zmieszań” tych tkanin, a więc każda osoba znajdzie jakąś rzecz dla własnej osoby ().

Wełna gotowana – jej zagadnieniami zajmiemy się w osobnym artykule, należy jednak napisać o tego typu rzeczy parę najważniejszych rzeczy. W czasie obróbki temperaturowej owcza skóra tego typu poddaje się skurczeniu (około 20-30%) przez co jest bardzo zbita, oraz o wiele cieplejsza. Odporność na zabrudzenia to kolejnynastępny jej zaleta.

Zaciekawiony? Pragniesz wiedzieć więcej? Przeczytaj następny felieton o nazwie: „Owcza skóra parzona, a wełna gotowana – a więc, owca skóra wełnie nie równa Część 2”, a nie będziesz żałować własnego czasu! Kto wie, możliwe, że skieruje to twoja osobistą spojrzenie na te wspaniałe materiały?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*