Jak przechowywać żywność przez długi okres? Prowadzisz własną restaurację? Sprawdź, jak nie marnować żywności!

Jeżeli prowadzisz własną knajpę, zdecydowanie wiesz doskonale, jak dużo jedzenia zmarnuje się na co dzień. Nawet jeżeli wydaje Ci się, iż wszystkie porcje konkretnych potraw masz skrupulatnie obliczone, jednak gastronomia jest tak nieprzewidywalnym biznesem, że właściwie każdego dnia praktycznie wszystko może wywracać się do góry nogami. Jak sobie z tym poradzić?

Problemy z przechowywaniem żywności w knajpach
Z jednej strony na pewno nie chcesz mówić gościom, że nie ma jakiejś potrawy, z drugiej zaś kupienie zbyt wielkiej ilości składników, które potem mogą nie zostać zjedzone spowoduje realne straty – niewątpliwie doskonale znasz taki dylemat. Jeśli chcesz go unikać, musisz opracować fajny system przechowywania jedzenia w swojej restauracji.

Najmocniej polecanym sposobem przechowywania jedzenia, który zwykle nie powoduje żadnych strat w jakości, z pewnością jest zamrażanie żywności.

Interesujący artykuł? Jeżeli tak uważasz, to zerknij również na podobne wątki posiadające podobne zagadnienia – one całkowicie Cię pochłoną.

W Twojej restauracji bez wątpliwości musi się zatem znaleźć zamrażarka niskotemperaturowa, dzięki której będziesz w stanie naprawdę wiele zaoszczędzić – sprawdź zamrażarkę niskotemperaturową. Jeżeli Twój kucharz będzie pewny, iż danego składnika jest zbyt wiele i nie zdąży go przerobić przed jego zepsuciem się, zwyczajnie włoży go do zamrażarki i nastawi odpowiednio regulator temperatury (sprawdź tutaj: przejdź do strony). To bez wątpliwości jeden z najprostszych sposobów na przechowywanie żywności.

Co jeszcze
Staraj się, aby Twoja karta nie była za obszerna – to praktycznie zawsze gwarancja świeżości żywności. Dodatkowo wykorzystuj z głową resztki z jednego dania do zrobienia – wtedy bez wątpliwości nic się nie zmarnuje.

Opublikowano: Bez kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*